Artisjok

De Artisjok

De Artisjokken liggen weer volop in de winkels dus een mooie gelegenheid om deze bijzondere en met verborgen geheimen groente even uit te lichten in mijn nieuwsbrief. De artisjok is de bloem van  een distelplant. Artisjok is een heel oud cultuurgewas, ze werden al gegeten door de Egyptenaren en Romeinen. Waarschijnlijk waren de Etrusken de eerste die deze gezonde groente op grote schaal verbouwden. Dit is op te maken uit de muurschilderingen in de Etruskische graven. Tot in de 18de eeuw was het eten van Artisjok een teken van rijkdom. Zelfs bij ons wordt de artisjok nog steeds gezien als delicatesse. Best jammer want artisjokken zijn gezond en gezellig. De artisjok is leuk en lekker om te eten als hapje. De blaadjes kun je stuk voor stuk losmaken en het vlezige deel opeten en in lekker olie, azijn of vinaigrette dopen. De artisjok is zeer geschikt als voorgerecht, mede door de cynarine maar ook lekker door de pasta of op pizza’s. Ze zijn ook erg decoratief en daarom mooi om te vullen. Buiten dit alles bevat de artisjok diverse gezonde eigenschappen. Reden te meer om eens beter kennis te maken met de artisjok en hem zelf op diverse wijze klaar te maken en te proeven. In de maanden juli en augustus komen ze van Nederlandse bodem.  Van mei tot november komt het grootste gedeelte uit Bretagne. De overige periode komen ze uit Egypte, Spanje en Italie.  Hoe verser de artisjok hoe beter de zachte licht bittere smaak is. Waar moet je opletten bij het kopen van artisjokken: De blaadjes weinig of geen bruine plekken. Een stevige steel. Dat de blaadjes dicht tegen elkaar aan liggen (knop gesloten is) en er fris uitziet. Wanneer de schubben van de knop afstaan is de artisjok te rijp en niet meer geschikt voor consumptie. De baby artisjok kan rauw of kort gekookt gegeten worden. De gewone artisjok wordt altijd gekookt gegeten ook met het vullen van de artisjok.  De artisjok is gevoelig voor uitdrogen. Wikkel hem in en vochtige theedoek en leg hem in de koelkast zeker vijf dagen houdbaar of koele plek hier drie dagen houdbaar. Mocht je de artisjok langer moeten bewaren kun je hem blancheren en met citroensap besprenkelen en invriezen.

Wat zit er in en hoe maak je hem klaar.

De artisjok is een weldaad voor de spijsvertering, galblaas en stimuleert de lever. Hij bevat veel cynarine en daardoor ook zeer geschikt als eerste gang van een uitgebreid diner omdat hij de galproductie stimuleert, waardoor vetten beter verteerd worden. Helpt bij lever-en galblaasaandoeningen, jicht en reumatiek. Werkt cholesterol verlagend en urine afdrijvend. Dit maakt de artisjok een schoonmaker en ontgifter. Als u verse baby artisjokken kunt vinden kunt u ze rauw of kort gekookt eten met evt. olijfolie voor maximale genezende kracht.

De basisbereiding van de artisjok. Was de artisjok goed in ruim water en draai of snij de steel van de bloemknop af ook de onderste blaadjes zodat hij na het koken stevig kan blijven staan. Wrijf het breekvlak in met citroensap. Knip de einden van de blaadjes af deze stekels worden na het koken zacht en nauwelijks de moeite waard. Ook evt. bruine plekjes weg halen.
Gebruik voor het koken geen aluminium pan, dan worden de artisjokken zwart! Kook in een grote pan de artisjok onder water gaar, een schoteltje op de artisjok leggen kan helpen te voorkomen dat de artisjok gaat drijven maar ook een theedoek over de pan zorgt ervoor dat de artisjokken onderwater blijven. Voeg aan het kookwater zout een eetlepel olijfolie toe. Kook de artisjok zachtjesde kooktijd van een artisjok is tussen 15 en 40 minuten. Als de artisjokblaadjes gemakkelijk loslaten, is de groente gaar. De gare artisjok uit de pan nemen en omgekeerd op een theedoek laten uitlekken.

Wist je dat de artisjok …

-Ontgiftend werkt

-De werking van lever en gal versterkt

-In ca 50 verschillende soorten over de gehele wereld geteeld wordt

-Een bloem is

-Niet goed samen kan met wijn. Volgens wijnkenners krijgt rode wijn na het eten van artisjok een metaalsmaak.

-Voedsel dat na het nuttigen van artisjok gegeten wordt een zoetige smaak krijgt

-In 1957 werd aangetoond dat vanwege de aanwezige stof cynarine de artisjok een ontgiftende en zuiverende werking heeft

- Niet moet weggooien als die verdroogd zijn, maar laat ze verder drogen op een warme droge plek – na ongeveer een á twee weken komt er een distel tevoorschijn die er decoratief is .

-artisjoksap vormt de grondstof voor een in 1949 geïntroduceerde Italiaanse likeur met de naam Cynar die bij voorkeur als aperitief gedronken wordt

-Bij het koken in een aluminium pan zwart word.

-Een afrodisiacum zou zijn

-Cholesterol verlagend en urine afdrijvend is

-Marilyn Monroe in 1948 gekroond is in Californië als eerste artisjok koningin.

 

 

Tags:

Comments are closed.